Mijn winkelmand (leeg)
Menu

Subsidieregeling bouw en onderhoud sportaccommodaties

Sport, beweging en duurzaamheid zijn tegenwoordig erg belangrijk, dit vindt de overheid ook. Sinds 1 januari 2019 heeft de overheid dan ook een nieuwe regeling in het leven geroepen omtrent subsidies op dit gebied.
Om de bouw, het onderhoud en het beheer van sportaccommodaties, én de aanschaf en het onderhoud van sportmaterialen te stimuleren, kunnen amateursportorganisaties subsidie aanvragen. De regeling ‘bouw en onderhoud sportaccommodaties’ subsidieert sport gerelateerde kosten die vanaf 1 januari 2019 aan de organisatie gefactureerd worden.

In 2019 heeft de overheid een budget €87 miljoen beschikbaar gesteld. Voor energiebesparende maatregelen is het mogelijk om als sportvereniging nog eens 15% extra subsidie over de gemaakte kosten te ontvangen. Dit wil zeggen dat je in totaal tot 35% subsidie kan ontvangen op de investering in Led verlichting. Verder vallen zonnepanelen ook onder deze regeling, en ook hierop kun je tot wel 35% subsidie ontvangen.


Good to know:

  • Voor de gehele regeling is in 2019 een budget van € 87 miljoen beschikbaar. Dit wordt verdeeld op volgorde van binnenkomst van complete aanvragen.
  • De regeling subsidieert 20% van de kosten van de activiteiten (inclusief btw). Per organisatie geldt een maximum subsidiebedrag van € 2,5 miljoen per kalenderjaar. U mag meerdere aanvragen indienen.
  • Voor energiebesparende maatregelen of activiteiten om de toegankelijkheid van de accommodatie te verbeteren, kan aanvullende subsidie worden verstrekt. Deze subsidie bedraagt maximaal 15% van de kosten (inclusief btw).

Voorbeeld: Er moet een lichtmast voor veldverlichting vervangen worden. De aanschaf van materialen en kosten van arbeid komen in aanmerking voor deze regeling. De standaardsubsidie is 20%, maar LED-verlichting die voldoet aan de voorwaarden wordt voor 35% gesubsidieerd.


Hieronder is een overzicht te vinden voor de subsidie regeling omtrent de aanvullende subsidies (15%) op het gebied van LED verlichting.

1.1 Sportveld verlichting - Bestaande uit: LED armaturen, met een specifieke lichtstroom van ten minste 100 lm/W, met een voorziening voor dynamische lichtschakeling (per armatuur of mast te schakelen, en een regelbare lichtopbrengst), (eventueel) mast en (eventueel) schakelmateriaal.

1.2 Besparingssysteem voor verlichting voor bestaande sportaccommodaties - Bestemd voor: het verminderen van het energiegebruik van verlichting in of bij bestaande sportaccommodaties door het toepassen van een regelinstallatie voor het schakelen, afhankelijk van de daglichtintensiteit of automatische aan- of afwezigheidsdetectie, en bestaande uit: licht- of bewegingssensoren, schakel- of regeleenheid, (eventueel) dimregeling.

1.3 LED-verlichtingssysteem voor bestaande sportaccommodaties - Bestemd voor: verlichting in of bij bestaande sportaccommodaties, en bestaande uit: LED-armatuur anders dan met LED-buizen, met een specifieke lichtstroom van ten minste 100 lm/W.

1.4 LED-buis systeem - Bestemd voor: verlichting in of bij sportaccommodaties, en bestaande uit: systeem van LED-buis in combinatie met een externe LED-driver. De specifieke lichtstroom van de LED-buis dient ten minste 130 lm/W te bedragen.

Bron: (DUSI, 2018)